onsdag 1 juni 2016

Guds Bibelläsningsplan

Hur ska du läsa Bibeln? Vart ska du börja, och i vilken ordning skall böckerna läsas? Det ska vi ta reda på i det här inlägget.

Detta inlägg är för dom som förstår frälsningen som predikat av aposteln Paulus i dom första fyra kapitlen i Romarbrevet, och för dom som har Guds perfekta och sanna ord i sin hand.

Om du i nuläget inte förstår frälsningen, så bör du gå till ett av mina tidigare inlägg där jag klart och tydligt predikar för dig hur du får alla dina synder förlåtna.

Och för att ta reda på om den Bibel som du håller i är Guds ord, så kan du även där gå till ett av mina tidigare inlägg som kan hjälpa dig att identifiera Guds ord.

Du förstår, Satan är involverad i Bibel-branschen, och han producerar en stor skala av dom Biblar som finns där ute. Dessa Biblar är bara att förkasta.

Att läsa ur en Bibel som Satan är författare av, kommer endast att producera en förfalskad tro, och en förfalskad frälsning.

Så låt oss börja...

Jag är övertygad om att dom flesta troende har en önskan att förstå Bibeln.

Men ju mer dom läser den, ju mer förvirrande blir dom.

Vissa börjar läsa i Första Moseboken. Andra börjar läsa i Psalmerna. Andra i Matteusevangeliet, eller Johannesevangeliet osv. Men dom gör det inte av någon specifik anledning, baserat på en Bibelvers t.ex.

Vissa läser Bibeln hux-flux. Ena dagen läser dom några verser i Johannesevangeliet. Nästa dag några verser i Ordspråksboken. Och så klämmer dom in några psalmer på slutet.

Det är inte så du ska läsa Guds bok, fram och tillbaka på det sättet. Inte konstigt att du inte får någon förståelse!

Visste du att Gud har två verser i sin bok där han talar om för dig vart du skall börja läsa Bibeln, och i vilken ordning böckerna skall läsas? Talade inte din pastor om det för dig? Eller vet han inte om det själv kanske? Mycket sorgligt isåfall!

Låt mig läsa det för dig, Romarbrevet kap 16, vers 25-26:

"Nu till honom som förmår stadfästa er enligt mitt evangelium, och förkunnelsen om Jesus Kristus, enligt uppenbarelsen av hemligheten, som har varit dold sedan världens början, men som nu har uppenbarats, och genom de profetiska skrifterna, enligt budordet av den evige Guden gjorts känd till alla nationer för trons lydnad."

Det där flög säkert rätt över huvudet på dig, så låt mig bryta ner det hela i mindre delar och förklara det för dig.

Paulus börjar med att säga:

"Nu till honom som förmår stadfästa er enligt mitt evangelium,"

Paulus evangelium är Romarbrevet. Så det är där du måste börja läsa Bibeln.

Nästa del i versen säger:

"och förkunnelsen om Jesus Kristus,"

Men det var inte förkunnelsen om Jesus Kristus enligt Matteus, Markus, Lukas eller Johannes. Nej, läs efterföljande:

"enligt uppenbarelsen av hemligheten, som har varit dold sedan världens början, men som nu har uppenbarats,"

Jesus Kristus predikade igen efter sin uppståndelse genom aposteln Paulus med så kallas hemlighetssanning. Sanningar som varit dolda, osökbara och som inte hade gjorts kända förrän Paulus fick dom, (Kol 1:26, Efe 3:8, Efe 3:5.)

Ett exempel på en hemlighetssanning som Paulus fick reda på först är att troende är döda till synden, (Rom 6:2.)

Ingenstans i Första Moseboken fram till Apostlagärningarna kap 8, står det någonting om att vara död till synden. Det var en hemlighetssanning som Paulus fick reda på först. Sedan fick dom heliga apostlarna och profeterna reda på det av Guds Ande, (Efe 3:5.)

Så när du läser Paulus brev, Romarbrevet till Filemon, så tar du inte bara in Paulus evangelium, vilket är utspritt i alla hans brev, utan också hemlighetssanningar, som även det är utspritt i dessa brev.

Så här långt kan vi alltså konstatera att man ska börja sin läsning Romarbrevet.

Men efter Paulus brev, Romarbrevet till Filemon, följer böckerna Hebréerbrevet till Uppenbarelseboken. Vad ska du göra med dom?

Låt oss gå till Första Petrusbrevet kap 2, vers 24:

"Som själv bar våra synder i sin kropp upp på träet, för att vi..."

Läs noga:

"...som är döda till synden..."

Så Petrus här talar alltså också om att vara död till synden, något som Paulus fick reda på först, vilket han skriver om i Romarbrevet kap 6.

Så i Petrus brev hittar vi alltså Paulus evangelium och hemlighetssanning.

Låt oss gå till Uppenbarelseboken kap 10, vers 7:

"Men i de dagarna, då det sjunde ängelns röst skall höras, när han skall börja blåsa i basunen, då skall Guds hemlighet vara fullbordad, som han har förkunnat för sina tjänare profeterna."

Så här i Uppenbarelseboken 10:7, så talas det även där om hemlighetssanning.

Låt oss gå till Första Johannesbrevet kap 3, vers 2:

"Älskade, vi är nu Guds barn, och det är ännu inte uppenbart vad vi skall bli: men vi vet, att när han skall uppenbaras, skall vi bli som honom: för vi skall se honom som han är."

Johannes talar här om den kropp som troende ska få när Jesus Kristus kommer tillbaka, hur den ska bli som hans. Paulus talar mer detaljerat om detta i Första Korintierbrevet kap 15.

Att människan skulle uppstå var ingen hemlighet i Första Moseboken fram till Apostlagärningarna kap 8, men vilken slags kropp man skulle få var inte uppenbart. Paulus som sagt talar om huruvida kroppen kommer att vara i Första Korintierbrevet kap 15, som såväl Johannes i Första Johannesbrevet kap 3.

Så vi hittar alltså, i Första Johannesbrevet kap 3, hemlighetssanning.

Så i Första Petrusbrevet, Första Johannesbrevet och i Uppenbarelseboken finner vi Paulus evangelium och hemlighetssanning.

Det finns inte så mycket av Paulus evangelium och hemlighetssanning från och med Hebréerbrevet till Uppenbarelseboken, eftersom fokuset i dom böckerna är mer riktat åt judarna under vedermödan.

Men bara för att det finns lite utav det så betyder det inte att det är av ringa betydelse.

Alltså, när du läser allt från Romarbrevet till Uppenbarelseboken, så tar du in Paulus evangelium och hemlighetssanning.

Så varje dag (för du bör läsa Bibeln varje dag,) så flyttar du ditt bokmärke mellan Romarbrevet, där du startar, och Uppenbarelseboken.

När du har läst ut Uppenbarelseboken, så börjar du om igen i Romarbrevet.

Men resten av Bibeln då? Första Moseboken till Apostlagärningarna?

Låt oss kika i Romarbrevet 16:25-26 och se vad vi har gått igenom hittills:

"Nu till honom som förmår stadfästa er enligt mitt evangelium, och förkunnelsen om Jesus Kristus, enligt uppenbarelsen av hemligheten, som har varit dold sedan världens början, men som nu har uppenbarats,"

Det var här vi slutade. Men hur lyder resten?

"och genom de profetiska skrifterna,"

Så här kommer alltså Första Moseboken till Apostlagärningarna in. Det är dessa böcker dom utgör dom profetiska skrifterna.

I den här ordningen alltså måste du ta in Guds ord: Paulus evangelium, sedan hemlighetssanning, och sedan de profetiska skrifterna.

Faktiskt så behöver du två bokmärken. Ett av dom skall flyttas mellan Romarbrevet och Uppenbarelseboken, och det andra skall flyttas mellan Första Moseboken och Apostlagärningarna.

För lyssna noga: du måste varje dag ta in Paulus evangelium, hemlighetssanning och de profetiska skrifterna.

Om du börjar i Romarbrevet och sedan bara går framåt, så kommer du vissa dagar enbart ta in Paulus evangelium och hemlighetssanning och vissa dagar enbart dom profetiska skrifterna.

Så låt mig ge ett exempel. Låt oss säga att du bestämmer dig för att läsa en timma per dag, uppdelat en halvtimma i Paulus evangelium och hemlighetssanning, och den andra halvtimman i dom profetiska skrifterna:

Dag ett ska du då börja läsa i Romarbrevet, och låt oss säga att du hinner läsa sex kapitel på den halvtimman.

När du gjort det lägger du tillbaks det ena bokmärket där du slutade, och börjar sedan, inne på din andra halvtimma, börja läsa i Första Moseboken. Låt oss säga att du hinner läsa sex kapitel där med. När du gjort det, lägger du tillbaks det andra bokmärket på den sidan.

Så första dagen har du alltså läst sex kapitel i Romarbrevet till Uppenbarelseboken, och sex kapitel i Första Moseboken till Apostlagärningarna.

Nästa dag så börjar du enkelt där du slutade i Romarbrevet respektive Första Moseboken och lägger bokmärkena där du slutar.

På det viset fortsätter du. Hela tiden flyttar du det första bokmärket mellan Romarbrevet till Uppenbarelseboken, och det andra bokmärket mellan Första Moseboken till Apostlagärningarna.

När du läst ut Romarbrevet till Uppenbarelseboken, så börjar du helt enkelt om igen i Romarbrevet.

Samma sak gäller dom profetiska skrifterna. När du har läst ut Första Moseboken till Apostlagärningarna, så börjar du om igen i Första Moseboken.

Naturligtvis kommer du att läsa ut Romarbrevet till Uppenbarelseboken mycket snabbare än Första Moseboken till Apostlagärningarna.

När du har läst ut Första Moseboken till Apostlagärningarna, så har du säkert läst ut Romarbrevet till Uppenbarelseboken 20 gånger eller liknande.

Men se nu hur Romarbrevet kap 16, vers 26 slutar:

"enligt budordet av den evige Guden gjorts känd till alla nationer för trons lydnad.".

Det här är ett budord. Faktiskt, så är det BUDORDET av den evige Guden.

Du måste läsa Bibeln på det här sättet. Vilket annat sätt du än läser den på kommer orsaka förvirring och noll förståelse.

Faktiskt så kommer du bli ännu mer förvirrad än vad du var tidigare om du bara läser den så som du förmodligen vill läsa den.

Avvisa inte det här bara för att du aldrig har hört något liknande förut. För troligen så har du inte det.

Men förväntar du dig verkligen att "kristendomen" ska lära ur det här?

Låt mig svara för dig: Nej, det kommer den inte!

Och om du inte gillar vad som sägs här, svara då på vad "budordet av den evige Guden" ÄR!